Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Niekoľko rád ako nevyzerať v taliansku „ako turista“

Niekoľko rád ako nevyzerať v taliansku „ako turista“

  • by

Počas života na Sardíní resp. v taliansku si nemôžete nevšimnúť, že niektoré zvyky robia miestny úplne ináč ako sme zvyknutí napr. na Slovensku. Aj ja som na začiatku týchto zopár rád nepoznal a občas to vytvorilo aj trápne situácie, preto som sa rozhodol, že napíšem tento krátky článok.

1. Objednáte si kávu s mliekom „caffe latte“

Toto je najtypickejšia situácia, ktorá sa opakuje skoro vždy. Na slovensku je zvykom objednať si kávu s mliekom, väčšinou donesú kávu a mlieko v malom hrnčeku vedľa. Pokiaľ chce niekto zapôsobiť svojou znalosťou taliančiny a preloží si dve slová káva- caffe, mlieko-latte a objedá si „caffe latte“ miestny sa väčsinou zatvári že porozumel ale vtedy prichádza prekvapenie. V tom lepšom prípade dostanete veľký pohár speneného mlieka a k tomu malú šalku espressa, to sa stalo napríklad mne ale kamarátom už napríklad doniesli aj kávu s alkoholom alebo rôzne iné kombinácie. Pri slove „caffe latte“ sa totiž miestny strácajú lebo poznajú len štyri druhy kávy:

  • caffe alebo „caffe normale“ – na slovensku pod pojmom espresso veľmi malá silná káva ktorú si objednávajú najčastejšie
  • caffe macchiato – espresso v malej šálke s trochou speneného mlieka, alternatíva pre tých čo by chceli „caffe latte“
  • cappucino – espresso vo väčšej šálke s veľa speneným mliekom
  • americano – espresso vo väčšej šálke s pohárikom horúcej vody alebo už vopred rozriedené vo väčšej šálke

Preto ak máte radi kávu s mliekom tak si objednajte „caffe macchiato“ alebo „cappucino“ pričom pravidlom je, že caffe macchiato stojí vždy rovnako ako caffe normale (väčšinou 1€) ale cappucino je drahšie (väčšinou 2€). Pokiaľ ale nechcete pôsobiť ako turista pozor aj na to kedy si akú kávu objednáte, popíšem hneď v ďalšom bode.

2. Cappucino po obede alebo večeri

Ďalší tradičný zvyk je piť cappucino len na raňajky, pokiaľ si objednáte cappucino po obede alebo nebodaj po večeri, hneď je jasné, že ste turista. Dôvodom prečo to takto miestni robia je, že väčšie množstvo mlieka v cappucine nie je dobré na trávenie po jedle čo má určite niečo do seba. Pokiaľ ale kávu bez mlieka nemáte radi alternatívou je caffe macchiato čo je vlastne také malé cappucino.

3. Pizza na obed

Prídete na obed do reštaurácie a mátu chuť na pizzu, z menu už máte vybratú skvelú pizzu ale príde čašník a sklame vás, že pizzu podávajú len na večeru. Takýto scenár by sa udial skoro všade, možno s výnimkou turistami najnavštevovanejších centier a fast foodov. Domáci sú zvyknutí jesť pizzu vždy len na večeru a aj to veľmi neskoro často až po deviatej. Väčšinou si môžete na pizzi pochutnať v reštaurácí resp. pizzeri po siedmej večer, vtedy už zvyknú mať rozohriatu pec.

Pizza gourmet v našej obľúbenej pizzerí

4. Cesnakové okraje na pizzu

Neviem presne či sa jedná o československý zvyk alebo to robia aj niekde inde vo svete, ale v taliansku sa rozhodne nestretnete s potieraním okrajov pizze zmesou oleja a cesnaku. Pokiaľ by ste si niečo také v reštaurácí pýtali, pravdepodobne sa stretnete s nepochopením.

5. Raňajky vždy sladké

Taliani zbožňujú sladké raňajky a to vždy, bez výnimky. Takže pokiaľ máte vo zvyku raňajkovať praženicu, šunku, párky a podobne tak si to musíte pripraviť sami alebo bývať v hoteli kde sú zvyknutí na turistov. V miestnych baroch kde domáci najčastejšie raňajkujú nájdete väčšinou kombináciu sladkého croissantu, ktorý volajú „cornetto“ s cappucinom. Napríklad na Sardíní je veľmi obľúbené „cornetto alla crema“ croissant plnený vanilkovým krémom, ktorý nájdete v každom bare v čase raňajok.

Raňajky v našom obľúbenom bare priamo pri pláži v La Ciaccia

6. Raňajky v bare

Pokiaľ vás talian pozve na raňajky do baru, neznamená to, že budete hneď ráno piť alkohol. Pod pojmom Bar totiž rozumejú univerzálny podnik, ktorý nájdete aj v tej najmenšej dedine, otvorený od ráno do večera. Miestny tam zvyknú raňajkovať, stretávať sa, zastaviť sa na kávu alebo na drink. Na raňajky v bare väčšinou nájdete čerstvo upečené sladké „cornetti“, počas dňa občas menší obložený chlieb „tramezzini“ alebo „focaccia“ a samozrejme kávu. Počas dňa je zvykom zastaviť sa v bare na rýchlu kávu, aperitív, napr. campari, prípadne 1dl vína alebo malé pivo. Nakoľko v taliansku je tolerancia alkoholu za volantom, domáci sú zvyknutí dať si malý pohárik aj počas dňa.

7. Syr na jedlo z morských plodov

Všetci sme zvyknutí posypávať cestoviny syrom Grana resp. parmezán čo by vás pravdepodobne automaticky napadlo aj pri cestovinách napr. s morskými plodmi alebo mušlami. To sa však v taliansku považuje za gastronomický hriech, kedže vraj kombinácia „chutí mora“ a „chutí zeme“ sa v tomto prípade vylučuje. Namiesto syru sa zvykne používať väčšie množstvo najemno nasekanej petržlenovej vňate prekl. prezzemolo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *