Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Ako sme kúpili dom na Sardínií?

Ako sme kúpili dom na Sardínií?

  • by

Už od malička som sníval o živote pri mori. Odkedy sme s rodičmi chodili do chorvátska každý rok tak vždy som mal pocit, že k moru nejako patrím a nechcelo sa mi vracať späť ďaleko do vnútrozemia. To neopakovateľné čaro morského pobrežia som sa snažil vyhľadávať čo najčastejšie a s partnerkou sme veľa cestovali po rôznych prímorských krajinách v európe a po celom svete.

Okrem toho, že sme vyše roka žili v Thajsku na ostrove Koh Samui kde sme si na vlastnej koži vyskúšali život pri mori v exotike tak sme niekoľkokrát navštívili aj mnohé vychytené miesta ako napríklad Maledivy, Bali, Havaj, Mexiko – Yucatán, Kuba, Sydney, a veľa európských destinácií. Množstvo zážitkov, skúseností a krásnych pláží nám ostane v pamäti navždy ale tak ako všade plátí, iné je ísť na dovolenku a iné niekde naozaj žiť. To sme si vyskúšali práve v Thajsku, kde nám bolo skvele a užívali sme si kúpanie v mori, teplé podnebie aj počas zimy, vynikajúce jedlo a bezstarostný život. Robili sme prácu, ktorá nás bavila – krátkodobé prenajímanie ubytovania turistom ale na druhej strane chýbala perspektíva pretože sme žili v podstate z ruky do úst a všetky nehnuteľnosti sme mali prenajaté. Po čase začala chýbať aj naša rodná európa a spomenul som si ako krásne vždy bolo pri stredozemnom mori.

Tak sme sa vrátili späť na slovensko, kde sme sa začali venovať biznisu s nehnuteľnosťami a naďalej cestovali, ikeď už menej intenzívne. Práve na jednej z ciest sme objavili nádherné  miesto, ostrov Sardínia, ktorý nám okamžite učaroval a bolo rozhodnuté. Tu si konečne splníme sen života pri mori a hneď sme sa pustili do hľadania ideálneho domu. Nečakane všetky plány skomplikovala koronakríza začiatkom roku 2020 ale skutočne sa dali veci do pobyhu po narodení dcéry Mariny v lete 2020 kde sme si povedali, že chceme jej dopriať krásne detstvo pri mori na pláži a pustili sme sa do toho naplno.

Hľadali sme rôzne typy nehnuteľností od apartánov po domy v rôznych častiach ostrova, ale nakoniec nám najviac učaroval sever ostrova ako taký zlatý stred ale aj z praktických dôvodov najbližšie dopravné spojenie či lietadlom alebo trajektom a dostupnosť všetkých služieb. Pozerali sme rôzne miesta ale hneď ako sme navštívili dedinku La Ciaccia bolo rozhodnuté, tu chceme bývať. Hneď na druhej obhliadke sme našli krásny veľký dom s tromi apartmánmi len 100m od mora, ktorý v inzercií vyzeral veľmi neatraktívne a pôvodne sme ho nechceli ani navštíviť ale v momente keď sme vyšli na terasu s ohromujúcim výhľadom tak nás dostal. Aj keď bol mimo náš plánovaný rozpočet, zohnali sme peniaze zubami nechtami a po zvládnutí celej administratívy bol konečne náš.

Slávnostným momentom podpisu zmluvy u notára sme sa stali vlastníkmi a s kľučami sa hrdo pobrali rovno nasťahovať. Všetky veci sme už mali zo sebou v aute. Po príchode na dom sme zistili, že tam nie je chladnička, matrac ani teplá voda. Vtedy prišla moja prvá ostrá skúška taliančiny, objednať cez telefón matrac a chladničku aby nám ju ešte v ten deň doručili a mali sme kde spať. Dovtedy som taliansky hovoril len pár slov, sotva som si prečítal knižku pre samoukov. Ale podarilo sa a odvtedy som začal každý deň debatovať zo susedmi a riešiť situácie zo života, čo sa nakoniec ukázalo ako najlepšia škola. Za pár mesiacov som sa naučil po taliansky čo mi umožnilo sa skutočne zaradiť do miestnej komunity. Bez taliančiny sa ďaleko nepohnete, stále budete považovaný za turistu, aj keď tu bývate.

Dnes aj po skoro 2 rokoch sme s rozhodnutím veľmi spokojný. Kľudná malá dedinka na slepom konci cesty, kde je asi 30% trvalých obyvateľvo nám úplne vyhovuje. Poznáme už veľa domácich a tiež nás veľmi ochotne prijali. Veľmi sa im páči, že máme malé dieťa, čo je momentálne na Sardíní a celkovo v taliansku veľmi vítané. Domáci akosi nechcú mať deti a detí je veľmi málo. Namiesto toho majú psov. Príjemné počasie je tu väčšinu roka, s výnimkou pár daždivých týždňov na prelome novembra/decembra. Na jeseň a v zime je ešte zopár veterných dní keď fúka mistrál- silný západný vietor, ktorý zase milujú kitesurfisti a na vlnách čo vytvorí sa preháňajú surfisti. Ten kto miluje more si tu po celý rok nájde možnosti na jeho využitie a to bol presne môj sen, teraz už splnený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *