Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Ako sa dostať na Sardíniu?

Ako sa dostať na Sardíniu?

Dostať sa na Sardíniu je celkom jednoduché, v skratke máte dve možnosti, lietadlom alebo autom.  

Lietadlom

Najrýchlejšie a najkomfortnejšie spojenie je priamy let Bratislava  – Alghero so spoločnosťou Ryanair. Let trvá necelé 2h a zvykne chodiť včas a bez komplikácí, obidve letiska sú totiž pomerne malé takže nedochádza ku zdržaniam a takisto všetko rýchlo a ľahko nájdete.

Letenky je ideálne kupovať priamo cez stránku www.ryanair.com alebo aplikáciu na smartfóne. Neodporúčame kupovať cez vyhľadávače ako skyscanner alebo kiwi, väčšinou to predražuje cenu.

Letenky bývajú za pomerne nízke ceny, v závislosti od dátumu ale treba si dať pozor na príplatky, ktoré vedia cenu poriadne zvýšiť. Keď budete cestovať „na ľahko“ dokážete veľa ušetriť, keďže príplatky za batožinu, hlavne podpalubnú môžu byť niekedy drahšie ako samotná letenka.  Odporúčame pred cestou zvážiť čo všetko si skutočne potrebujete zo sebou zobrať a pri kupovaní letenky si objednať len minimálne množstvo batožiny. V cene letenky je jedna príručná taška/ruksak. Rovnako sú podľa nás zbytočné príplatky za poistenie, priority boarding a niekoľko ďalších. Ako nízkonákladová spoločnosť sa snaží dohnať nízku cenu leteniek na príplatkoch, ktoré môžu byť nakoniec drahšie ako samotná letenka.

Ceny leteniek zvyknú kolísať v závislosti od dátumu a niekedy sa môže rozdiel i jedného dňa prejaviť na násobne vyššej alebo nižšej cene. V priemere sú ale ceny leteniek okolo 100€  počas hlavnej sezóny (jún až september) a okolo 50€ mimo hlavnej sezóny (marec – október. Občas sa podarí aj za šialene nízku cenu, už sme leteli napríklad aj za 10€. Väčšinou sa oplatí letenky kupovať čo v najväčšom predstihu, niekedy sa dá ale zohnať dobrá cena aj na poslednú chvíľu. Algoritmu, ktorý určuje ceny sme dodnes neporozumeli a zvykne meniť ceny aj v priebehu jedného dňa. Riadime sa pravidlom, akonáhle nájdeme dobrú cenu na dátumy čo nám vyhovujú, ihneď kupujeme.

Lety momentálne začínajú koncom marca a končia koncom apríla, nie je ale vylúčené, že sa to bude meniť. Tento rok lieta počas hlavnej sezóny 5x do týždňa, mimo hlavnej sezóny 3x. Rastúci dopyt a neustála vyťaženosť letov snáď prinútia leteckú spoločnosť rozšíriť aj na celý rok. Minulý rok lietala aj počas zimy trasa Viedeň – Alghero na tento rok rok ale zatiaľ ešte ohlásená nie je, uvidíme ako to dopadne.

Okrem trasy Bratislava – Alghero sa dá dostať aj ďalšími letmi napríklad Katowice- Alghero, ktoré operuje tiež Ryanair a za podobných podmienok ako z Bratislavy. Je to dobrá voľba pokiaľ to máte do Katowic bližšie.

My keď chodíme na Slovensko a nepotrebujeme niečo obzvlášť veľké preniesť chodíme vždy lietadlom. Je to rýchle, pohodlné a väčšinou výrazne lacnejšie ako cesta autom.

Autom

Cesta autom je samozrejme výrazne dlhšia a komplikovanejšia, pokiaľ je vás ale viacej a chcete mať na Sardíní k dispozící svoje auto dá sa to pokojne zvládnúť a ešte si môžete po ceste spraviť aj výlet. My keď chodíme autom, tak si na tom vyhradíme minimálne dva dni a po ceste sa zastavíme na zaujímavých miestach. Dám zopár tipov ako na to.

Trajekt na Sardíniu chodí z viacerých pobrežných miest Talianska. Nám najviac vyhovuje Livorno, kvôli najbližšej vzdialenosti, dá sa napríklad ale aj z Janova, Piombina aleco Civitavecchia (pri Ríme). Na Sardíní väčšina trajektov pristáva v Olbia alebo Porto Torres (ten z Janova). Naša obľúbená trasa trajektom je Livorno – Olbia. Trajekt na tejto trase trvá okolo 8 hodín a cesta z Bratislavy do Livorna je necelých 1000km.

Pri kúpe lístkov na trajekt používame vyhľadávač directferries.com kde zadáme trasu (Livorno – Olbia) počet osôb a typ auta. Následne nám vyhľadá ponuky rôznych spoločností (napr. Grimaldi Lines, Moby, Corsica Ferries) a rôznych časov odchodu. Trajekty chodia dva krát denne tzv. denný odchádza okolo 10 ráno a nočný okolo 22:00. Denný býva väčšinou lacnejší. Keď nájdeme najviac vyhovujúce spojenie, pozrieme ešte priamo cez stránku danej spoločnosti (napr. Grimaldi Lines, Moby, Corsica Ferries), pokiaľ ponúkajú lepšiu cenu napriamo tak kúpime cez nich, ak nie tak cez directferries. Ktorú spoločnosť si zvolíte je v zásade jedno, my po rôznych skúsenostiach preferujeme Grimaldi Lines.

Pokiaľ cestujete v noci, s deťmi alebo si chcete oddýchnúť po náročnej ceste, odporúčame objednať si pri kúpe lístka aj kajutu. Niekedy sa oplatí objednávať aj počas dennej plavby, býva výrazne lacnejšia a máte svoj kľud, svoju kúpelňu a cestu si viac užijete. Naša obľúbená kombinácia je príplatková kajuta Junior Suite na Grimaldi Lines, nestojí o veľa viacej ale máte pocit, že ste na výletnej lodi a nie na trajekte.

Všetky trajekty sú dosť veľké lode, aj najmenšia, ktorú používa Corsica Ferries má 7 palúb, najväčšia od Grimaldi Lines dokonca 12. Je tam dosť miesta na prechádzku, niekoľko reštaurácí a barov a v lete na streche dokonca bazén. Osem hodín cesty teda nie je problém, obzvlášť keď ešte máte aj vlastnú kajutu.

Samotná cesta autom je 1000km z Bratislavy do Livorno. Pokiaľ si trúfate, dá sa to zvládnúť aj na jeden krát, po našich skúsenostiach a hlavne s dieťaťom je ale príjemnejšie si cestu rozdeliť, po ceste je veľa zaujímavých možností kde sa zastaviť a pozrieť.

Ubytovanie na jednu noc si väčšinou pozeráme cez booking.com a pokiaľ budete pozerať na mape popri trase, nájdete rôzne príjemné rodinné penzióny s raňajkami „uprostred ničoho“, pokiaľ majú dobré hodnotenie je to vždy príjemná zastávka. Jeden z našich najlepších objavov je napríklad „antiche distillerie buon dormire“ rodinná destiléria, ponúka aj ochutnávky a obchodík s vlastnými výrobkami, neskutočne milý ľudia a krásne ubytovanie v blízkosti diaľnice ale zároveň v kľude. Majú jedno z najlepších hodnotení aké som kedy na booking.co videl a to naozaj na svetovej úrovni.

Po ceste sa nachádza množstvo zaujímavých miest, regiónov a historických pamiatok.

Približne v polovici cesty slávne Benátky alebo kraj Prosecca – Valdobiadenne. V poslednej tretine trasy v Toskánsku niekoľko legendárnych miest ako Florencia, Pisa – šikmá veža alebo mesto Lucca.  Určite sa oplatí zastaviť aspoň pozrieť a nasať atmosféru týchto unikátnych destinácí na svetovej úrovni.  Netreba ani bývať v centre, stačí sa zastaviť na pár hodín a ubytovanie si pozrieť v kľude „uprostred ničoho“.

Toskánsko je známe tiež množstvom krásnych historických usadlostí, roztrúsených po malebnej kopcovitej krajine. Mnohé z nich dnes fungujú ako krásne ubytovania s reštauráciou.  Stráviť noc a dať si večeru v jednom z tých krajších je samo o sebe úžasný zážitok. Z našich zatiaľ vyskúšaných môžeme odporučiť napr. „Castello San Ruffino“ zámok zo 17. storočia, krásne a vkusne prerobený na ubytovanie.

Cenovo väčšinou cesta autom vychádza drahšie, kedže tam vstupuje dnešná cena benzínu a dialničné poplatky (len v taliansku sú skoro 40€ na jednu cestu) ale zároveň môže byť z toho príjemný výlet.

2 názory na “Ako sa dostať na Sardíniu?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *