Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Náklady na život na Sardíní

Náklady na život na Sardíní

Túto otázku dostávam veľmi často, preto som sa rozhodol napísať tento krátky článok. Pre nás osobne sú náklady na život nižšie v porovnaní so Slovenskom a navyše si vieme dopriať oveľa kvalitnejšie potraviny za lepšie ceny. Takisto aj energie, hocí sú o niečo drahšie vďaka miernej klíme ich spotrebujete počas roka výrazne menej. Naopak ale administratívne položky ako dane a poistenie sú zase výrazne drahšie.

Bývanie a energie

Najviac nákladov na bývanie vzniká práve zo spotreby energie. Na Slovensku to veľmi navyšuje dlhá a studená zima a ľudia sú zvyknutí mať interiér poriadne vyhriaty. Na Sardíní a hlavne v oblastiach pri pobreží je to ale všetko ináč. Väčšina domov nemá klasické vykurovanie radiátormi, len veľmi výnimočne a na kúrenie používajú zväčša klimatizáciu alebo krby na drevo alebo pelety. Rovnako je zvykom nemať počas zimy priestory veľmi vykúrené, už 20 stupňov sa považuje za dostatočne teplo v interiéri. Zo začiatku nám to robilo trochu problém ale po prvej zime sme si zvykli a dnes už mi to príde ako štandard.

Zima trvá tiež výrazne kratšie, dva až tri mesiace a pri pobreží nikdy nemrzne. Vo vnútrozemí a hlavne v horách je výrazne chladnejšie a občas aj sneží ale tiež len výnimočne. V blízkosti mora, kde žijeme my sa bežne teplota počas zimy pohybuje okolo 15 stupňov cez deň a 10 v noci. Najchladnejšie sme zažili aj 10 stupňov cez deň a 5 v noci, ale to trvalo iba krátko a domáci už vytiahli baranice a rukavice 😀

Väčšinu našej spotreby tvorí elektrická energia kde platíme 0,25€/kWh. Celková spotreba nášho domu je mesačne pod 100€ v priemere za celý rok pričom máme 7 klimatízácí, 4 kuchyne, 4 chladničky, 3 indukčné varné dosky a cez leto bazén. S energiou ale hospodáríme efektívne a máme aj menšie obnoviteľné zdroje, solárny ohrev vody a malú fotovoltaiku. K tomu treba prirátať ešte vodu, ktorej cena je 5,5€ / m3 vrátane stočného.

Obnoviteľné zdroje

Na Sardíní je efektivita obnoviteľných zdrojov v porovnaní so Slovenskom výrazne vyššia a hlavne aj počas zimy. My máme inštalované dva solárne boilery každý po 300l a 5m2 panelov a fungujeme na nich celoročne. Iba raz sa stalo, že som musel zapnúť elektrický bolier na jeden deň, keď bolo dlho po sebe zamračené. Máme tiež inštalovanú malú fotovoltaiku o výkone 600w, čo je maximálna hodnota, ktorú môžete mať zapojenú do siete bez ohlásenia. Vyrába energiu na priamu spotrebu, bez batérie, preto sa snažíme väčšinu energí míňať hlavne cez deň keď svieti slnko. Tiež to máme ako skúšobnú jednotku aby sme videli koľko reálne dokáže vyrobiť. Keď sa raz rozhodneme nainštalovať väčší systém aj s batériou viem si predstaviť, že môžeme byť úplne energeticky sebestačný. Nižšie môžete vidieť graf reálnej výroby našej mini elektrárne o výkone 600W za rok 2023 keď toto píšem ešte október neskončil.

Potraviny

Toto je za nás najdôležitejšia položka, lebo si dáme záležať na kvalitných potravinách. Samozrejme záleží od toho, kto má aký jedálniček ale potraviny, ktoré kupujeme my sú na Sardíní výrazne lacnejšie a v neporovnateĺnej kvalite oproti Slovensku. Takisto väčšina z miestnych zdrojov a často „0km“ ako to volajú miestny, čiže kúpite priamo tam kde sa to dopestuje/dochová.

Náš jedálniček by sa dal nazvať stredomorská kuchyňa takže veľa cestovín, zeleniny, syry, ryby a morské plody a občas mäso, maximálne raz do týždňa. Radi varíme každý deň a dáme si záležať aby to bolo vždy najlepšie ako sa len dá. Okrem toho pestujeme vlastnú zeleninu, keď dorastú stromy čo sme zasadili tak aj ovocie, chováme zopár zvierat na mäso aj vajíčka a vyrábame jednoduché domáce výrobky ako jogurt a kváskový chlieb. Vo finále, toho až tak veľa nakupovať nepotrebujeme a nákupy riešime na dva spôsoby.

Veľký nákup na trvanlivé potraviny robíme približne raz mesačne vo väčšom supermarkete a aj tam si dáme záležať aby produkty boli hlavne Sardínske, prípadne ešte talianske. Kúpime hlavne veľa cestovín cca. 1€/balenie, maslo cca. 3€, mlieko cca. 1,5€, ovsené vločky 1,5€, olivový olej 8€, káva (kompostovateľné nespresso kapsule 0,3€), pane carasau- sardínsky chlieb 8€ veľké balenie, fazule šošovica a rôzne sušené strukoviny 3€, oriešky a rôzne iné sušené drobnosti na raňajky. Vždy tam necháme okolo 150€.

Malé nákupy na čerstvé suroviny robíme niekoľkokrát do týžňa v neďalekom mestečku Valledoria. Máme hneď vedľa seba tri obľúbené obchody. Rybárstvo Pescheria Santoni, kde každý deň vozí čerstvé ryby a mušle väčšinou z miestnych vôd. Tam kupujeme hlavne mušle slávky „cozze“ 4,5€/kg, menšie mušle „vongole“ 20€/kg, ustrice 1,5€ks, morské ryby 12-22€ /kg, malá miestna chobotnica „moscadrino“ keď je sezóna tak 10€kg, kalamáre 20€kg, a krevety 16€/kg ale tie sú mrazené dovezené. Občas má aj miestne krevety „gambero rosso“ tie su ale mimoriadne drahé skoro 80€kg. Aj morské produkty a ryby majú svoje sezóny, podľa toho kedy sa môže čo loviť a preto je niekedy viacej miestnych úlovkov a niekedy menej. Väčšinou si kúpime len to čo zjeme v daný deň s výnimkou chobotnice, tá je po zamrazení ešte lepšia. Medzi trvanlivé patrí aj miestna špecialita Bottarga 99€/kg, sušené rybie ikry čo obľubujeme na cestoviny.

Druhý obchodík kúsok vedľa je Cooperativa Pastori Perfughesi, podniková predajna družstva- výrobcu syrov. Veľmi dobré syry za vynikajúce ceny, chodia tam hlavne domáci. Vždy tam kupujeme čerstvú ricottu 5€kg, ktorú vozia tri krát do týždňa vždy v deň výroby a vypredá sa väčšinou už do obeda. Preto treba prísť ešte ráno vždy keď to privezú a pripravujeme z nej cestoviny hneď na obed. Ďalej majú vynikajúce Pecorino – tvrdý ovčí syr rôzne druhy 12-16€/kg. A čo je pre nás najdôležitejšie Grana Sardo, je to miestna verzia parmezánu ale myslím, že ešte chutnejší ako originál, cena 16€/kg. V porovnaní so slovenskom sú to mimoriadne dobré ceny a úžasná kvalita.

Tretí obchod je malý rodinný supermarket, kde majú výborné mäso od 10€/kg, klobásy 20€/kg a slaninu 20€/kg vlastnej výroby. Majiteľ – mäsiar má aj vlastný chov a pod pultom predáva domáce vajíčka a občas aj vlastné sliepky. Z tých vajíčok sa vyliahli aj naše sliepky po tom čo sme ich dali do inkubátora 🙂 Tiež dám vieme dokúpiť aj hociktorú inú surovinu, ktorá zrovna chýba pri varení. Mäso kupujeme hlavne na polievku a dobrá slanina sa zase hodí do cestovín. Klobásy aj slaninu tu ale nikde nemajú údené, všetko len sušené čo mi príde chutnejšie aj zdravšie. Keďže mäsa jeme veľmi málo, vyššia cena nám vôbec nevadí, hlavne aby bolo čo najkvalitnejšie.

Na úkažku zopár našich typických domácich jedál. V reštaurácí by ste za každé dali 15-20€ za porciu, doma 2-5€

Dane a iné náklady

Dane z nehnuteľnosti sú v taliansku o niečo vyššie v porovnaní so slovenskom, zhruba 500€ ročne za priemernú nehnuteľnosť s dvoma spálňami. Pokiaľ však v nehnuteľnosti bývate a máte nahlásený trvalý pobyt máte výraznú zľavu, viac informácí som zhrnul v krátkom článku https://www.sardiniareality.sk/?p=3805

Poistka za motorové vozidlo je tiež drahšia v porovnaní so slovenskom a závisí od výkonu motora. Ja platím na aute so 100kw okolo 500€ ročne za PZP.

4 názory na “Náklady na život na Sardíní”

  1. Skvely clanok, dakujem.
    Uvazujem nad kupou nehnutelnostou, len sa neviem rozhodnut nad lokalitou, presiel som sever a este ma caka juh. Uvidim.
    Ale predstavu mam , pozemok 2+ tis m2, oplotene, vyhlad na more, studna, fotovoltarika, krb, bazen, idealne stavba z roku 2000+ ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *