Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Domy za 1€ v Taliansku

Domy za 1€ v Taliansku

Keď príde na reč kúpa nehnuteľnosti v taliansku, veľmi často býva ako prvá téma domy za 1€. Nakoľko je s tým spojených veľa otázok rozhodol som sa napísať tento krátky článok a môj pohľad na túto tému. Sami sme si tým prešli keď sme hľadali nehnuteľnosti v taliansku, bolo to pre nás zo začiatku tiež zaujimavé. Dostal som sa až do bodu, že som intenzívne komunikoval s jednou obcou na Sicílí, mal som už všetky podklady, konkrétne ponuky aj možnosti ale nakoniec sme sa vydali inou cestou. Vysvetlím vám prečo.

Čo sú to domy za 1€?

Táto iniciatíva talianskych obcí vznikla už dávnejšie ale trvá dodnes a jej cieľom je prilákať obyvateľov do menších obcí, väčšinou hlboko vo vnútrozemí, ktoré majú problém s vyľudňovaním a generačnou výmenou. Mladí sa za prácou sťahujú do väčších miest a staršie generácie už zápasia s vekom a mestá tak majú stále viac a viac prázdnych domov a úbytok obyvateľov. Často sú to pekné historické mestečká s kamennými domami, úzkymi ulicami a krásnou prírodou okolo ale „uprostred ničoho“ preto ich turizmus zväčša obchádza.

Dá sa skutočne kúpiť dom za 1€?

Áno dá ale má to samozrejme háčik. Predaj domu za 1€ spravuje obec, jedná sa teda o majetok obce, ktorá sa týmto spôsobom ale nechce zbaviť majetku, ale zveľadiť chátrajúce budovy a prilákať nových obyvateľov. Preto má kúpa nehnuteľnosti za 1€ vždy minimálne dve podmienky: do 1 roku po kúpe musíte na vlastné náklady objekt zrekonštruovať a preukázať investíciu v minimálnej výške 30000€ (to bolo v konkrétnom prípade keď sme to pozerali my) a zároveň si tam prihlásiť trvalý pobyt a bývať viac ako 6 mesiacov v roku. Každá obec si určuje podmienky sama takže sa môžu líšiť, ale vždy sledujú rovnaký cieľ. Je teda možné kúpiť dom na papieri za 1€ ale hneď na to sa pripravte na náklady na kompletnú rekonštrukciu v desiatkach tisícoch Eur. V prípade, čo sme pozerali my boli domy úplné ruiny, bez strechy, prepadnuté poschodia, vlastne to boli len kamenné obvodové múry. Tam by 30 tisíc na rekonštrukciu aj pri svojpomocnej práci bolo málo aby sa z toho stal obývateľný dom. A po našich skúsenostiach s talianskymi úradmi, byrokracia pri stavebných činnostiach je tu veľmi náročná, zdĺhavá a drahá.

Oplatí sa to?

Záleží od toho, aké máte očakávania a aký cieľ sledujete. Pokiaľ chcete skutočne na danom mieste bývať, nebojíte sa práce, byrokracie a máte minimálne 50tis. na rekonštrukciu tak smelo do toho. Pri uvažovaní treba rátať aj s perspektívnym príjmom z práce nakoľko v týchto lokalitách nemôžete na príjem z prenájmu turistom veľmi spoliehať a práca sa tam hľadá tiež tažko, preto ľudia odtiaľ zväčša odchádzajú. Ideálne pokiaľ viete pracovať na diaľku. Treba myslieť aj na to, že v prípade, že vám obec takto výhodne poskytne dom nemôžete ho hocikedy predať ale až po uplynutí stanovenej doby. Navyše v týchto lokalitách dokážete na realitnom trhu kúpiť staršie nehnuteľnosti na rekonštrukciu aj v obývateľnom stave a bez viazanosti voči obci za pár desiatok tisíc, čo po zvážení všetkých kritérí môže byť lepšou voľbou. Sami máme zopár takých v ponuke na www.sardiniareality.sk

Náš názor na záver?

V našom prípade nás nakoniec odradila vzdialenosť k moru (viac ako 30km) a potenciálny príjem z turistického prenájmu, ktorý závisí hlavne na lokalite. Preto sme radšej zvolili síce drahšiu lokalitu ale s lepším investičným potenciálom návratnosti a hlavne blízko mora. Pre nás ako rodených „suchozemcov“ je more vzácne a práve preto sme išli na Sardíniu aby sme boli k nemu čo najbližšie. Miestnym to až tak veľa nehovorí, aj historicky bývali radšej hlboko vo vnútrozemí od mora čím ďalej. Je pochopiteľné, že tam kde je niečo turisticky zaujímavé bude vždy dostatok dopytu na to aby tam niekto predával domy za 1€, je to jednoducho otázka trhu. Napriek tomu sme sa často stretli s bizardnými otázkami niektorých našich hostí, ktorí sa na konci pobytu pýtali či sme aj náš dom kúpili za 1 Euro? 100 m od mora? no určite!! To bol aj jeden z dôvodov prečo som napísal tento článok.

Nájom za 1€ mesačne na Sardíní?

Toto je nová iniciatíva obce Ollolai na juhovýchode Sardínia hlboko vo vnútrozemí. Chcú tak prilákať ľudí pracujúcich na diaľku, ktorí sa nechcú viazať kúpu a rekonštrukciou nehnuteľnosti. Určite tam budú ale aj nejaké podmienky viazanosti voči obci, viacej sa dá zistiť na stránke obce. Rovnako treba rátať aj s tým, že trhový nájom v takýchto lokalitách býva veľmi nízky takže je to opäť na zváženie.

5 názorov na “Domy za 1€ v Taliansku”

    1. Dobrý deň….áno dá sa, len v skutočnosti nejde o investíciu len v hodnote 1euro. Musíte mať vstupnú investíciu trocha vyššiu, i keď ju neskôr od mestského alebo obecného zastupiteľstva dostanete rformou efundácie späť. Ba čo viac, niektoré obce ponúkajú ďalšie bonusy….

  1. Dobry den,
    zaujalo ma http://www.sardiniareality.sk, su tam zaujimave ponuky.Chcem sa spytat, ci zabezpecuju aj servis ohladom prenajmu nehnutelnosti, napr. odovzdanie klucov hostom, vymena pradla, pranie a pod. resp. ked nehovorim taliansky ako toto vyriesit, ako ste to riesili vy? Dakujem . Lucia

    1. Dobrý deň, sardiniareality.sk je priamo naša realitka. Pre našich klientov vieme zabezpečiť aj starostlivoť o nehnuteľnosť, pokiaľ sa nachádza v lokalite, ktorú dokážeme pokryť. Pre viac informácí sa nám kľudne ozvite na info@sardiniareality alebo +421904881470. Ďakujem, s pozdravom Lubomír

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *