Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Ako ma život pri mori vyliečil z nevyliečiteľnej choroby

Ako ma život pri mori vyliečil z nevyliečiteľnej choroby

Atopický ekzém ma sprevádzal životom už od 4 mesiacov. Toto ochorenie kože, ktoré sa považuje za nevyliečitelné mi znepríjemňovalo život takmer každý deň. Niekedy to bolo horšie, niekedy lepšie, a niekedy zase neznesiteľné. V najhorších štádiách som mal asi 20% kože, vrátane tváre červenej, šupinatej, a miestami až pokrytej hnisavými ranami . Mával som i nekonečné, neznesiteľné svrbenie celý deň. Všetky pokusy o liečbu rôznymi metódami mali vždy len krátkodobý účinok a zameriavali sa skôr na tlmenie prejavov. Užívanie kortikoidných mastí bolo jediné spoľahlivé riešenie, keď choroba prepukla do horšieho štádia. Tie však vždy vytvárali efekt začarovaného kruhu. Po ich užití sa síce prejavy veľmi rýchlo stratili, čo bola obrovská úľava, no po krátkej dobe sa príznaky vrátili resp. ekzém sa rozširoval na ďalšie časti tela a keď už to bolo neznesiteľné tak znova použiť kortikoidné masti atď. Vždy som veril, že musí existovať aj nejaké iné, prirodzené riešenie, a že sa tohto nepríjemného ochorenia raz zbavím.

Všimol som si, že vždy keď sme chodili na dovolenku k moru tak sa choroba mierne zlepšila aj bez užívania liekov. Po návrate domov na Slovensko sa všetko rýchlo vrátilo do starých kolají. Je všeobecne známe, že pobyt pri mori prospieva ľudom s kožnými ochoreniami tak už som začal tušiť, že toto bude tá správna cesta. Bohužiaľ nikdy sme pri mori neboli dlhšie ako 2 týždne a za tú dobu sa síce prejavy mierne zlepšili, ale od uzdravenia to malo ešte veľmi ďaleko.

Všetko sa zmenilo v roku 2014, keď som sa rozhodol zanechať ekonomickú univerzitu a odísť do sveta, konkrétne do Thajska, kde som nakoniec ostal skoro 1,5 roka. Toto bola prvá skúsenosť so životom pri mori a vkladal som veľké nádeje do toho, že sa konečne zbavím tejto nepríjemnej choroby. Po prvotnej fáze krátkeho zlepšenia prišlo nečakané zhoršenie a v prvých mesiacoch som silno bojoval hlavne psychicky aby som sa vyhol užívaniu kortikoidných mastí, ktoré vytvárajú efekt začarovaného kruhu. Toto zhoršenie by sa dalo asi pripísať postupnej adaptácí na tropickú klímu, vysoké teploty a vysoká vlhkosť ale odhodlanie vydržať sa oplatilo pretože postupne sa začalo všetko zlepšovať.

Každý deň som sa niekoľkokrát kúpal v mori a vystavoval sa slnku bez použitia ochranných krémov, ktoré zhoršovali príznaky ekzému. Pokožka si po pár mesiacoch zvykla a vôbec som sa nespálil ani po niekoľkých hodinách na slnku. Slnko a more spravilo svoju prácu a po 6 mesiacoch sa konečne dostavil vytúžený moment, ekzém úplne zmizol! Bol to pocit obrovskéj úľavy, víťazstva, a hlavne pocitu, že existuje riešenie, ktoré navyše vôbec nie je nepríjemné. More a slnko rozhodne nie je za trest 🙂

Po celý zvyšok pobytu v Thajsku som bol už úplne zdravý. Zmizli dokonca aj tzv. mapy, ktoré na pokožke ostávali po utlmení prejavov ekzému. Celá koža sa nakoniec rovnomerne opálila a nebolo ani poznať, že by som niekedy nejaký ekzém mal. Tento efekt vydržal celú dobu pokiaľ som bol pri mori, akonáhle som vycestoval späť na slovensko, už po 8 hodinách v lietadle bolo poznať, že niečo nieje v poriadku. Po príchode na Slovensko, hlavne uprostred zimy, sa mi ekzém vrátil do týždňa. Sám som tomu nechcel uveriť ale potvrdilo sa to niekoľko krát, keďže som sa počas môjho pobytu v Thajsku vrátil asi dvakrát na Slovensko, na pár týždňov. Ako som prišiel späť do Thajska, do týždňa sa všetko naspať vyliečilo.

Väčšina doktorov, ktorí sa ma predtým snažili vyliečiť, aj vo väčšine literatúry sa spomína, že jednou z najdôležitejších prevencí pri ekzéme je špeciálna diéta. Človek by sa mal vyhýbať silno korenených, pálivým jedlám, exotickému ovociu, citrusom, morským plodom alkoholu, káve atď. Predtým som skúšal rôzne diéty, takisto aj moji rodičia keď som bol malý, a vôbec to nepomohlo. Naopak počas pobytu pri mori v Thajsku, kde sa ekzém sám od seba dokonale vyliečil som porušil úplne všetko, čo sa pri ekzéme odporúča. Každý deň som jedol množstvo exotického ovocia, stravoval sa len v domácich reštauráciach kde varia silno korenené a silno pálivé jedlá často z morských plodov, pil kávu trikrát denne, každý deň som si dal na pláži drink, niekedy aj viac, občas si zapálil cigáru atď. Napriek tomu sa mi ekzém úplne vyliečil i keď som časom objavil dve jedlá, ktoré mi nerobili dobre ani tam, passionfruit (marakuja) a surové krevety.

Po návrate na Slovensko, sa situácia vrátila pomerne rýchlo do starých koľají. Už po pár týždňoch sa mi začali späť objavovať prvé prejavy ekzému a do pár mesiacov už bolo všetko zase po starom. Časom sa opäť nedalo vyhnúť kortikoidným mastiam a začarovaný kruh sa vrátil späť. V tej dobe som sa ale bohužiaľ musel prispôsobiť, pretože ostať v Bratislave bolo z hľadiska práce a biznisu nevyhnutné, tak sme chodili aspoň v zime vždy na pár týždňov k moru do tepla, väčšinou to Thajska, kde to pomohlo, ale efekt bol veľmi krátkodobý.

Celú dobu som ale rozmýšľal nad tým, že keby sme sa presťahovali k moru, tak by som sa konečne nadobro zbavil tohto nepríjemneho ochorenia a tak sme začali hľadať ideálne miesto. Z praktického hľadiska bola východná Ázia príliš ďaleko, a tiež vzdialená aj kultúrne, tak sme sa sústredili na Európu. Veľkú časť pobrežia Talianska aj Francúzska sme už mali precestovanú autom ale po niekoľkých výletoch na Sardíniu to bola jasná voľba. Začali sme hľadať nehnuteľnosti na diaľku, ale do toho prišiel Covid a všetko sa trochu skomplikovalo.

Narodenie dcéry Mariny, do toho situácia s covidom, a vyhodenie z práce, bola ideálna príležitosť na zmenu, tak sme sa do toho pustili naplno. Chceli sme malej dopriať krásne detstvo na pláži o akom sa nám mohlo len snívať, a zároveň bolo jasné, že to bude mať veľmi pozitívny efekt aj na zdravie. Po intenzívnom hľadaní sme už mali pomerne jasno, a hneď na prvej ceste sme našli ideálny dom a kúpili ho. Presťahovali sme sa v lete 2021, a čo sa týka mojho ekzému, už som vedel čo bude nasledovať.

Scenár ako v Thajsku sa opakoval, prvotné zhoršenie, postupné zlepšovanie, a po 6 mesiacoch konečne úplné vyliečenie. Ekzému som sa zbavil úplne a navždy, teda pokiaľ budem pri mori. Stratili sa aj všetky tzv. mapy, ktoré zostávali na koži v miestach intenzívnych príznakov, jednoducho všetko zmizlo bez stopy. Na rozdiel od Thajska, som sa v mori až tak intenzívne nekúpal, kedže počas zimy je more na Sardínií pomerne studené, stačila prítomnosť morského prostredia a slnka. Náš dom je 100m od mora, čiže v tzv. „sea spray zone“, kde je vzduch neustále nasiaknutý morskou soľou. Keď fúka silný vietor tak máme všetko slané, šaláty v záhrade sú po odtrhnutí slané, okná na dome sú pokryté vrstvou soli, že pôsobia ako mliečne sklo atď. Takisto aj počas zimy je na Sardínií silné slnko aj keď je vonku len 15 stupňov nie je problém chodiť v krátkom rukáve a opalovať sa ako v lete. Prechádzky po pláži počas zimy sú úžasný prirodzený liek na telo aj dušu.

Pre každého, kto tiež trpí ekzémom mám skvelú správu, existuje riešenie! Treba tráviť pri mori čo najviac času, ideálne sa presťahovať. Je to spoľahlivý spôsob ako sa prirodzene vyliečiť a zároveň dať životu novú perspektívu. A rozhodne to nie je liečenie za trest 🙂

2 názory na “Ako ma život pri mori vyliečil z nevyliečiteľnej choroby”

  1. Ahoj Lubo,

    Ak mozem hned tykat, este aj po 4r vratenia z polky zivota Londyna, som si nezvykla na tie tykacky/vykacky 🙂 No ale k veci, precitala som si tvoje vsetky blogy a nahodne som sa na tuto stranku dostala kde ma kamoska pingla na FB. Kedze vie, ze na Sardiniu chodime na dovolenku, no vsude vse sme tu boli 3x a velmi nam srdciu prirastla. Co vas a ako ste to zrealizovali vas sen, a prave Sardinia. Hovorim, si, ze aj hoc maly apartman, ale to je take bohatstvo zit pri mori a pre mna konkretne ucarila Sardinia. Uprimne, kedze vieme, ze je dost turisticky ostrov a taka najnavstevovanejsi time je predpokladam od maja do Sep.mozno Oct., z coho tam zijete, vykrije tie vydavky prenajimanie apartmanov? Ja pracujem z domu, pre Deutsche Telekom a manzel hlada podobnu pracu, takze flexibilita prace v nasom pripade, by nebol problem, len co mimo sezony. Prepac, za taketo mozno na telo otazky, ale ma to zaujima, ak by sa tento sen splnil a mozno zacali na tom pracovat 🙂 Velmi si vazim za kazdy comment ci radu a tesim sa s Vami, ze ste taketo rozhodnutie urobili. Uzivajte slniecka, more, jedlo, vinko prajem the best a dakujem za vsetky blogs so skusenostami a zazitkami. 🙂

    1. Ďakujem pekne za pozitívny komentár 🙂 na Sardíní všeobecne je málo práce mimo sezóny, preto aj veľa domácich chodí na zimu pracovať do zahraničia. Ideálne je preto ak máš aj inú prácu na diaľku, ako aj ja. Samotný prenájom apartmánov ťa neuživí, teda pokiaľ ich nemáš naozaj veľa. Budem veľmi rád ak sa niekedy stretneme na Sardíní a samozrejme poradím so všetkým čo by ťa zaujímalo 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *