Preskočiť na obsah
Home » Život na Sardínií » Pre koho je dovolenka na Sardíní?

Pre koho je dovolenka na Sardíní?

  • by

Každý má na dovolenke iné očakávania a vyhľadáva iné zážitky. Aby ste sa vyhli zbytočným sklamaniam pokusím sa zhrnúť čo môžete od Sardínie očakávať a či je to dovolenka práve pre vás. Všeobecne by sme mohli zhrnúť, že Sardínia je destinácia pre tých čo majú radi more, prírodné pieskové pláže bez davov, divokú prírodu, turistiku, kľud, miestnu gastronómiu a vína a podobne. Pokiaľ naopak preferujete párty, nočný život, all inclusive, zábavné parky, rušné miesta a podobne Sardínia asi nebude ideálna destinácia pre vás.

Do pár bodov zhrniem moje postrehy, ktoré vyplynuli z požiadaviek a otázok ľudí, ktorí chceli prísť na Sardíniu a mali inú predstavu.

1. Bez auta sa ďaleko nedostanete

Sardínia je krásny a veľký ostrov známy divokou prírodou, čistým morom, pieskovými plážami a uvoľnenou atmosférou. Je tu pomerne riedke osídlenie a väčšie vzdialenosti a preto pokiaľ si Sardíniu chcete užiť naplno, potrebujete mať k dispozící auto. Takmer všetky zaujímavé miesta a pláže sú od seba vzdialené často aj desiatky kilometrov a bez auta by ste tak nevideli zo Sardínie skoro nič. Keď prídete ku nám, vieme vám k ubytovaniu zabezpečiť aj auto. Pokiaľ by už nebolo volné, najvýhodnejšie si auto môžete požičať priamo na letisku. Verejná doprava je na Sardíní veľmi riedko pokrytá a všetcia domáci sú zvyknutí sa presúvať autom. Pokiaľ si auto predsalen nechcete požičať a nevadí vám, že budete stále na jednom mieste vieme vám zabezpečiť odvoz z letiska. U nás sú v pešej vzdialenosti pláž, niekoľko reštaurácí, supermarket a základné služby. Prípadne odporúčame navštíviť väčšie mesto napr. Alghero, kde sa viete bez problémov presúvať pešo alebo napr. na bicykli.

2. Sardínia nie je all inclusive destinácia

Pokiaľ máte radi dovolenku pri mori v hoteli all inclusive, Sardínia nebude pre vás ideálna volba. V tomto prípade odporúčame radšej destinácie ako Turecko, Egypt a pod. Hotelov pri pláži je veľmi málo, a nie sú veľmi zvyknutí poskytovať služby typu all inclusive a keď áno tak pravdepodobne budete sklamaní v porovnaní s inými destináciami. Kvalita služieb all inclusive nebýva na vysokej úrovni a v porovnaní s inými destináciami sa nejedná o dobrý pomer value for money. Pokiaľ máte radi dobré jedlo, odporúčame navštíviť skôr vychýrené domáce reštaurácie a agriturismo.

3. Sardínia nie je párty destinácia

Vo väčšine lokalít nenájdete žiadny nočný život, ako je vo zvyku v dovolenkových destináciach. Sardínia je skôr pokojným miestom, kde sa preferuje posedenie večer pri dobrom vínku namiesto zábavy v klube. Pokiaľ ale potrebujete začiť nočnú zábavu tak napríklad pár kilometrov od nás sa nachádza plážový bar Calypso, kde sa v lete organizujú aj nočné klubové párty na pláži. Prípadne v mestách Alghero a Olbia sa nájde tiež zopár nočných klubov.

4. Miestna gastronómia má svoje zvyky

Na Sardíní tak ako aj vo veľa častiach talianska sa treba prispôsobiť zopár miestnym zvykom. Napríklad raňajky vždy sladké, toto je taliansky tradícia, márne budete hľadať praženicu, šunku, párky a pod. jedine že si ich spravíte sami alebo ste vo veľmi turistickom hoteli. Všade inde dostanete raňajky vždy len sladké (croissant, koláč, sladké pečivo a pod.). Polievky takisto takmer nikde nanájdete. Aj jedlá typu „zupppa“ čo v preklade znamená polievka nemajú s našou polievkou nič spoločné. Najbližšie k polievke má asi „zuppa di pesce“ veľmi hustá omáčky z rýb a morských plodov podávaná s chlebom. „Zuppa Gallurese“, špecialita regiónu Gallura kde sme aj my nemá s polievkou vôbec nič spoločné a pripomína skôr Lasagne. Je to suchý chlieb zaliaty ovčím vývarom a množstom ovčieho syra pecorino zapečený v peci. V obchodoch ale dostanete všetky suroviny a v každý z našich apartmánov má plne vybavenú kuchyňu. Ak ste zvyknutí si variť po svojom, nie je problém a môžete mať kľudne na raňajky aj praženicu 🙂

5. Na pláž si treba priniesť slnečník

Väčšina pláží neposkytuje prirodzený tieň, kedže sa tu nenachádzajú žiadne vyššie stromy. Preto si všetcia domáci nosia slnečníky so sebou, takisto aj lehátka a inú plážovú výbavu. Na zopár miestach v blízkosti plážových barov sa nachádzajú slnečníky a lehátka na prenájom ale bývajú veľmi drahé a je ich málo. Na rozdiel od pevninského talianska nie sú pláže sa Sardíní organizované s radmi slnečníkov a lehátok ale zachovávajú si divoký charakter aj počas leta. Je zvykom že cez deň si ľudia donesú vlastné slnečníky, zapichnú si kam chcú a večer je pláž zase prázdna. Na našich apartmánoch poskytujeme hosťom vždy aspoň jeden slnečník, ktorý si môžete zobrať na pláž.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *